Geschiedenis

De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia is de oudste nog bestaande vereniging in Beernem. De muziekmaatschappij werd gesticht in 1839 onder de benaming "Philarmonie d'Oedelem" (incl de schrijffout) en behoort tot de oudste orkesten van ons land.

De muziekmaatschappij ‘Sint-Cecilia Oedelem’ kreeg de titel “Koninklijk” in het jaar 1952. In april 1988 werd de ‘Feitelijke vereniging’ omgevormd tot een ‘VZW Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Oedelem’.

In het eerste bestuur zetelt zowel de geestelijkheid van het dorp als Proost van de vereniging, als de burgerlijke overheid met de schepenen Coene en Serlet als ondervoorzitter en commissaris. Een aantal plaatselijke families spelen een prominente rol in de geschiedenis van de harmonie: oa de families Plasschaert, Govaert, Van Der Moere, Fonteyne, Dhoore, Reyntjens en Bultinck leveren in de loop der jaren heel wat muzikanten en bestuursleden.

Op muzikaal vlak kende de harmonie een 20-tal dirigenten. Eén van de bekendste dirigenten die de harmonie ooit telde, was de Brugse toondichter Victor Boddaert, actief in de vereniging vanaf 1927. Hij schreef en regisseerde de revue “Zoe je ’t peizen, honderd jaar muziek” die de leden in 1945 opvoerden en de “Feestmars” die met 325 muzikanten op het “festival der verenigde muzieken” te Oedelem een eerste maal werd gespeeld op 19 augustus 1962.

In 1982 brak met de komst van een nieuwe dirigent, Luc Delanghe, ook een nieuw tijdperk aan voor de harmonie. In de daaropvolgende jaren nam de harmonie met succes frequent deel aan provinciale en nationale tornooien. Gaandeweg klom de harmonie op naar de categorie Uitmuntendheid. Onderaan deze pagina vindt u het gedetailleerde palmares terug.

Na een samenwerking van meer dan 22 jaar met Luc Delanghe, gaf hij in 2005 het dirigeerstokje door aan Wim Van Volsem. 2 jaar later moest de harmonie echter opnieuw op zoek naar een nieuwe dirigent. In 2007 startte de samenwerking met Geert Baeckelandt als dirigent, die 12 jaar het orkest leidde.

In 2009 vierde de harmonie haar 170 jarig bestaan, onder andere met een tentoonstelling in het Schepenhuys op de markt van Oedelem. In 2011 hadden we ons hoogtepunt met een optreden in het Concertgebouw te Brugge, waar een concert werd gebracht voor niet minder dan 1200 luisteraars.

Overzicht van de behaalde klasseringen op muziektornooien (klik hier)

De harmonie werd bekroond met de Cultuurprijs van Beernem 2013. Ze ontving een metalen tegel als prijs. Ondertussen werd ook een grotere versie van deze tegel ingehuldigd in de Walk of Fame van Beernem, aan de ingang van de Kleine Beer.

In 2014 vierde de harmonie haar 175e verjaardag. Tijdens het feestjaar werden verschillende verjaardagsactiviteiten georganiseerd, met als hoogtepunten het Galaconcert in april, het Feestweekend in september en de Jubileumconcerten "De nachtegaal" in november.

In 2019 viert de harmonie al haar 180e verjaardag ! Componist Frederik Neyrinck heeft ter gelegenheid van ons 180-jarig bestaan het werk "Odolhem" gecomponeerd, geïnspireerd door de rijke geschiedenis van onze harmonie, in opdracht van Vera en Rik Beuselinck. De titel verwijst naar de benaming van het dorp Odolhem (het huidige Oedelem), dat reeds werd terug-gevonden in oude geschriften in het jaar 1140. 

Eind 2019 ging Geert Baeckelandt andere horizonten verkennen, en gaf hij het dirigeerstokje door aan Pieter Lagacie. De daaropvolgende coronapandemie in 2020 en 2021 maakte het verre van evident om activiteiten te organiseren, maar met online filmpjes en bijeenkomsten bleef het harmonievlammetje bij de leden branden, met als apotheose een mooi Ceciliaconcert eind 2021, voor het eerst sinds 2 jaar met live publiek.

Op 10 februari 2023 zetten we een unieke stap  in onze 184-jarige geschiedenis: voor het eerst sinds ons bestaan namen we onze intrek in een eigen lokaal! Met dank aan Gemeentebestuur Beernem kunnen we vanaf heden repeteren, vergaderen en ons materiaal verzorgd opbergen in Het Schepenhuys, één van de weinige gebouwen in de dorpskern van Oedelem dat ouder is dan onze vereniging! En het staat pal op de markt, in het hart van onze dorpskern.

Het Schepenhuys is het voormalige gemeentehuis van Oedelem. Het werd in zijn huidige vorm opgebouwd in 1752 en kende daarna verschillende aanpassingen en renovaties. In 1874 werd de karakteristieke trap aan de voorgevel toegevoegd.