Geschiedenis

De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia is de oudste nog bestaande vereniging in Beernem. De muziekmaatschappij werd gesticht in 1839 onder de benaming "Philarmonie d'Oedelem" (incl de schrijffout) en behoort tot de oudste orkesten van ons land.

De muziekmaatschappij ‘Sint-Cecilia Oedelem’ kreeg de titel “Koninklijk” in het jaar 1952. In april 1988 werd de ‘Feitelijke vereniging’ omgevormd tot een ‘VZW Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Oedelem’.

In het eerste bestuur zetelt zowel de geestelijkheid van het dorp als Proost van de vereniging, als de burgerlijke overheid met de schepenen Coene en Serlet als ondervoorzitter en commissaris. Een aantal plaatselijke families spelen een prominente rol in de geschiedenis van de harmonie: oa de families Plasschaert, Govaert, Van Der Moere, Fonteyne, Dhoore, Reyntjens en Bultinck leveren in de loop der jaren heel wat muzikanten en bestuursleden.

Op muzikaal vlak kende de harmonie een 20-tal dirigenten. Eén van de bekendste dirigenten die de harmonie ooit telde, was de Brugse toondichter Victor Boddaert, actief in de vereniging vanaf 1927. Hij schreef en regisseerde de revue “Zoe je ’t peizen, honderd jaar muziek” die de leden in 1945 opvoerden en de “Feestmars” die met 325 muzikanten op het “festival der verenigde muzieken” te Oedelem een eerste maal werd gespeeld op 19 augustus 1962.

In 1982 brak met de komst van een nieuwe dirigent, Luc Delanghe, ook een nieuw tijdperk aan voor de harmonie. In de daaropvolgende jaren nam de harmonie met succes frequent deel aan provinciale en nationale tornooien. Gaandeweg klom de harmonie op naar de categorie Uitmuntendheid. Onderaan deze pagina vindt u het gedetailleerde palmares terug.

Na een samenwerking van meer dan 22 jaar met Luc Delanghe, gaf hij in 2005 het dirigeerstokje door aan Wim Van Volsem. 2 jaar later moest de harmonie echter opnieuw op zoek naar een nieuwe dirigent. In 2007 startte de samenwerking met Geert Baeckelandt als dirigent, die 12 jaar het orkest leidde.

In 2009 vierde de harmonie haar 170 jarig bestaan, onder andere met een tentoonstelling in het Schepenhuys op de markt van Oedelem. In 2011 hadden we ons hoogtepunt met een optreden in het Concertgebouw te Brugge, waar een concert werd gebracht voor niet minder dan 1200 luisteraars.

Overzicht van de behaalde klasseringen op muziektornooien (klik hier)

• 1985 : provinciaal tornooi HaFaBra Fedekam : opname in derde afdeling

• 1986 : provinciaal tornooi HaFaBra : kampioen van West-Vlaanderen in derde afdeling

• 1987 : nationaal tornooi HaFaBra : nationaal kampioen in derde afdeling

• 1988 : provinciaal tornooi HaFaBra : promotie naar tweede afdeling en kampioen van West-Vlaanderen

• 1989 : nationaal tornooi HaFaBra : bevestiging in tweede afdeling, 2° plaats met 86.9 %

• 1990 : opname in tweede afdeling voor de provincie

• 1991 : provinciaal tornooi HaFaBra : promotie naar eerste afdeling en kampioen van West-Vlaanderen

• 1992 : nationaal tornooi HaFaBra : bevestiging in eerste afdeling met 81.8 %

• 1993 : provinciaal tornooi HaFaBra : bevestiging in eerste afdeling met 84.1 %

• 1994 : promotie naar eerste afdeling voor de provincie

• 1996 : provinciaal tornooi HaFaBra : promotie naar afdeling uitmuntendheid en West-Vlaams kampioen

• 1997 : nationaal tornooi HaFaBra : bevestiging in afdeling uitmuntendheid met 84.6 %

• 1998 : herbevestiging in afdeling uitmuntendheid voor de provincie

• 2002 : provinciaal tornooi HaFaBra Fedekam : bevestiging in afdeling uitmuntendheid met 87 %

De harmonie werd bekroond met de Cultuurprijs van Beernem 2013. Ze ontving een metalen tegel als prijs. Ondertussen werd ook een grotere versie van deze tegel ingehuldigd in de Walk of Fame van Beernem, aan de ingang van de Kleine Beer.

In 2014 vierde de harmonie haar 175e verjaardag. Tijdens het feestjaar werden verschillende verjaardagsactiviteiten georganiseerd, met als hoogtepunten het Galaconcert in april, het Feestweekend in september en de Jubileumconcerten "De nachtegaal" in november.

In 2019 viert de harmonie al haar 180e verjaardag ! Componist Frederik Neyrinck heeft ter gelegenheid van ons 180-jarig bestaan het werk "Odolhem" gecomponeerd, geïnspireerd door de rijke geschiedenis van onze harmonie. De titel verwijst naar de benaming van het dorp Odolhem (het huidige Oedelem), dat reeds werd terug-gevonden in oude geschriften in het jaar 1140. We willen hierbij ook uitdrukkelijk Vera en Rik Beuselinck bedanken, om deze compositie mogelijk te maken.

Eind 2019 ging Geert Baeckelandt andere horizonten verkennen, en gaf hij het dirigeerstokje door aan Pieter Lagacie. De daaropvolgende coronapandemie in 2020 en 2021 maakte het verre van evident om activiteiten te organiseren, maar met online filmpjes en bijeenkomsten bleef het harmonievlammetje bij de leden branden, met als apotheose een mooi Ceciliaconcert eind 2021, voor het eerst sinds 2 jaar met live publiek.